top of page

Parnassia groep - Case Study | Beheersing van het ICT-Projectenportfolio

Achtergrond

In de wereld van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is de Parnassia Groep een toonaangevende speler. Tussen juni 2020 en juli 2022 kruisten de paden van Ambition Group en Parnassia Groep, waarbij ze ons het beheer van hun ICT-projectportfolio toevertrouwden. Gedurende deze tijd werkte de ICT-afdeling aan overkoepelende projecten voor verschillende zorgmerken binnen de groep.

Parnassia Groep logo

Uitdagingen

Tijdens de COVID-19 pandemie was Ambition Group verantwoordelijk voor het ICT-projectenportfolio. Dit vormde een aanzienlijke uitdaging, aangezien de pandemie enorme impact had op de geestelijke gezondheidszorg. De hele organisatie moest in rap tempo digitaliseren. Een van de voornaamste uitdagingen was de noodzaak om therapeutische behandelingen in klinieken om te zetten naar online interacties tussen psychiaters en zorgverleners en hun cliënten. Bovendien ontstonden er andere kwesties, zoals het waarborgen van de toegang tot de benodigde digitale hulpmiddelen, zoals laptops, voor alle medewerkers om op afstand te kunnen werken.


Een andere belangrijke uitdaging waarmee de Parnassia Groep werd geconfronteerd, was het verkrijgen van controle over het gehele veranderportfolio van de organisatie. Het verkrijgen van inzicht en begrip in de verschillende projecten en de dynamiek binnen de organisatie was cruciaal. Vragen zoals, wie op dat moment beslissingen nam over welk project en hoe dubbele besluitvorming kon worden vermeden, moesten worden beantwoord. De behoefte aan coördinatie en afstemming tussen diverse projecten en initiatieven werd duidelijk, vooral in tijden van crisis.


Deze uitdagingen vereisten een gestructureerde aanpak om de besluitvorming te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat de inspanningen van de organisatie in lijn waren met haar strategische doelstellingen. Dit vormde de kern van de uitdaging voor zowel de Parnassia Groep als Ambition Group.


De Oplossing

Om deze uitdagingen aan te pakken, gebruikte we Project Online gecombineerd met Power BI. Hiermee kreeg Parnassia Groep meer controle over haar projectportfolio. Project Online hielp bij het opzetten en volgen van projecten, terwijl Power BI gedetailleerde rapportages mogelijk maakte.


We begonnen met het inventariseren van het portfolio, waarbij we keken naar tijdslijnen, kosten en het type projecten. De nadruk lag op het beoordelen van projecten op basis van hun bijdrage aan strategische doelen. Sommige projecten bleken weinig of geen bijdrage te leveren aan deze doelstellingen, en dit inzicht hielp bij het prioriteren van projecten binnen de portfolio.


Daarnaast heeft Ambition Group het proces van portfoliobeheer verbeterd en de capaciteit hiervoor vergroot door de uitbreiding van het Portfolio Management Office (PMO), een afdeling binnen de organisatie die zich bezighoudt met de ondersteuning en coördinatie van projecten, programma's en het portfolio.


De Resultaten

Dankzij deze aanpak heeft de Parnassia Groep aanzienlijke vooruitgang geboekt in het beheer van haar ICT-projectportfolio. Enkele van de belangrijkste resultaten zijn:

  1. Verbeterd inzicht: de Parnassia Groep beschikt nu over diepgaand inzicht in de samenstelling van haar portfolio, inclusief kosten, tijdslijnen en het type projecten.

  2. Strategische focus: door projecten te beoordelen op hun bijdrage aan strategische doelstellingen, is er een duidelijke focus ontstaan op projecten die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de organisatie.

  3. Maatwerk rapportages: door Project Online te combineren met Power BI, kunnen gedetailleerde rapportages worden gegenereerd om de voortgang en prestaties van projecten te volgen.

  4. Verbeterde besluitvorming: de implementatie van Project Online en Power BI heeft geleid tot betere besluitvorming en coördinatie binnen de organisatie. Dubbele besluitvorming werd voorkomen, en projecten werden zorgvuldig afgestemd op de strategische doelen.

  5. Verbeterde controle: de Parnassia Groep heeft nu meer controle over haar veranderportfolio en kan initiatieven effectiever beheren om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en de behoeften van haar cliënten.


Wil je ook weten hoe je een projectenportfolio op weg naar succes kunt leiden? Neem contact met ons op en kom erachter hoe wij je kunnen helpen bij het starten, plannen, beheren en opleveren van projecten en portfolio's.


コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page